E-nummers, zijn die niet schadelijk?

Wanneer je de term ‘’E-nummer’’ intypt op google wordt hij vanzelf aangevuld met termen als ‘’giftig’’, ‘’gevaarlijk’ of ‘’schadelijk’’. Best vreemd eigenlijk, aangezien dit de best onderzochte stoffen zijn in onze voeding. Het zijn niet voor niets E-nummers: het is een goedgekeurde en veilige hulpstof die bijdraagt aan de houdbaarheid, smaak of kleur van het product [1].

Waarom zijn we dan zo bang?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Op internet worden een hoop E-nummers weergegeven als puur vergif voor je lichaam, zonder ook maar daadwerkelijk één onderzoek erbij te pakken waarom deze E-nummers nou zo slecht voor je zouden zijn. Wáárom geloven we dan liever de onzin-uitkramende health-guru’s? Waarschijnlijk omdat we liever iets de schuld willen geven van ons slechte eetgedrag. Ouch. Doet pijn hè? Maargoed dit is mijn theorie, niet wetenschappelijk onderbouwd. Hoeft ook helemaal niet waar te zijn, net zoals wat al die andere artikelen beweren niet bewezen is. Wat ik wél ga onderbouwen is waarom E-nummers waarschijnlijk helemaal niet zo slecht zijn en waarom bepaalde E-nummers in zo’n slecht daglicht worden gezet.

Wat zijn E-nummers dan eigenlijk?

Het probleem is dat de meeste mensen eigenlijk niet eens weten wat E-nummers precies zijn. Zoals ik eerder heb gezegd zijn E-nummers goedgekeurde en veilige hulpstoffen die toegevoegd mogen worden voor hun bijdragen aan houdbaarheid, smaak en kleur van een product. Zoals jullie mogelijk al wel weten kan citroenzuur de houdbaarheid van een product verlengen. Ook citroenzuur heeft een E-nummertje, namelijk E330. Draai het nu eens even om, om te voorkomen dat je appeltje bruin wordt pers je dus wat E330 over je appeltje uit. Nu klinkt het opeens heel erg eng.

additieven-1024x576.png

Zijn alle E-nummers dan veilig?

In principe wel, een E-nummer is een additief dat door de EU is toegestaan. Additiven worden eerst uitgebreid onderzocht voordat deze op de lijst van E-nummers opgenomen worden en dus in voeding verwerk mogen worden. Er zijn een aantal E-nummers waaraan veel mensen twijfelen, onder andere onze welbekende E621, ook wel mononatriumglutamaat of vetsin genoemd. Je weet wel, die smaakversterker wat ze altijd bij de chinees overal aan toevoegen en bekend staat als de oorzaak van het Chinese Restaurant Syndroom, met symptomen als hoofdpijn, hartkloppingen en een droge mond. Uit onderzoek blijkt dat mononatriumglutamaat over het algemeen geen van deze klachten veroorzaakt. Het is niet uit te sluiten dat een allergie voor mononatriumglutamaat ondenkbaar is, echter is dit nog niet wetenschappelijk vastgesteld [2-9]. Onthoud ook; omdat iemand een pinda-allergie heeft, betekend het niet dat pinda’s slecht zijn voor de rest van de bevolking. Ook aspartaam (E951) heeft het flink te verduren, maar zoals je in mijn eerdere artikel hebt kunnen lezen, heeft ook dit geen enge gevolgen.

E150b, E150d, E163, E220 t/m E228, oftewel sulfiet heeft het ook moeilijk. Sulfiet wordt gevormd als gevolg van de normale verwerking van zwavelhoudende aminozuren door het lichaam. Sulfieten ontstaan ls gevolg van fermentatie en komen van nature voor in een bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals wijn bijvoorbeeld. Sulfiet wordt ook gebruikt als additief om microbiële groei, bruinkleuring, bederf tegen te gaan en voor het bleken van bepaalde voedingsmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 0,5% van de bevolking gevoelig is voor sulfiet. Een groot deel van de gevoelige personen blijkt astmatisch te zijn en deze groep heeft dan ook een verhoogd risico blijkt te hebben op een overgevoeligheid van sulfiet [10]. Vervelend als precies jij last hebt van deze stof, maar net zoals mononatriumglutamaat en pinda’s, betekend het niet dat wanneer iemand gevoelig voor deze stof is, dit ook daadwerkelijk schadelijk is zijn voor anderen.

Dus moeten we alle E-nummers vermijden?

De bovenstaande E-nummers zijn een paar van de meest gehate E-nummers in anti-additievenland. Er zijn natuurlijk nog veel meer E-nummers waarbij mensen hun twijfels hebben. Maar om die allemaal te bespreken schiet het doel van dit artikel voorbij. Ik wil jullie voornamelijk laten zien dat een hele kleine groep inderdaad gevoelig zijn voor bepaalde E-nummers, maar dat zou absoluut geen reden moeten zijn om ze te vermijden voor de overige groep. Net als dat je gewoon pinda’s kan eten wanneer je geen pinda-allergie hebt. Omdat je zusje allergisch is voor melk, laat jij dit toch ook niet staan? Mocht je toch nog een E-nummertje hebben waarvan jij echt twijfelt of je het beter kunt laten staan, laat het ons weten en dan wagen wij er een nieuw artikeltje aan.

 

[1] Food Additives. (sd). European Food Safety Authority http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-additives

[2] Yamaguchi S., Ninomiya K.; Umami and food palatability. The Journal of Nutrition. 2000 April 130(4):921-926

[3] Freeman M.; Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. Journal of the American Academy of Nurse Practitioners. 2006 Oct 18(10):482-486

[4] Tarasoff L., Kelly M.F.; Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. Food and Chemical Toxicology. 1993 Dec 31(12):1019-1035

[5] Geha R.S., Beiser A., Ren C., Patterson R., Greenberger P.A., Grammer L.C., Ditto A.M., Harris K.E., Shaughnessy M.A., Yarnold P.R., Corren J., Saxon A.; Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study. The Journal of Nutrition 2000 April 130(4):1058-1062

[6] Yang W.H., Drouin M.A., Herbert M., Mao Y., Karsh J.; The monosodium glutamate symptom complex: assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study. The Journal of Allergy and Clinical Immunology 1997 Jun 99(6):757-762

[7] Obayashi Y., Nagamura Y.; Does monosodium glutamate really cause headache? : a systematic review of human studies. The Journal of Headache and Pain. 2016

[8] Jinap S., Hajeb P. Glutamate. Its applications in food and contribution to health. Appetite 2010 august 55(1):1-10

[9] Williams A.N., Woessner K.M.; Monosodium glutamate ‘allergy’: menace or myth? Clinical and Experimental Allergy 2009 May 39(5):640-646

[10] Lester, Mitchell R. Sulfite sensitivity: significance in human health. Journal of the American College of Nutrition 14.3 1995: 229-232.

Sterker Personal Training