Onze 3 favoriete verzadigende voedingsmiddelen.

Wanneer je graag wilt afvallen, is het verstandig om het grootste deel van je dagelijkse voeding te vullen met verzadigende voedingsmiddelen. Die voedingsmiddelen stillen je honger langer en dat maakt het proces een stuk dragelijker!

1 . Aardappel!

Aardappels scoren het hoogste van alle voedingsmiddelen op de verzadigingsindex! De verzadigingsindex is een lijst waarin allerlei voedingsmiddelen zijn getest op het stillen van honger. De aardappel is dus simpelweg de koning als het draait om het stillen van honger. We hebben het hier over gekookte aardappels, patat scoort dan weer niet zo goed!

Daarnaast bevatten aardappels carotenoïden en vitamine C dat zijn beide waardevolle antioxidanten die vrije radicalen (stofjes die de werking van je cellen verstoren) onschadelijk maken. Ook bevatten aardappels veel vezels, die essentieel zijn voor een goede darmflora. Verder bevatten aardappelen ijzer, kalium, vitamine B1, B6.

Aardappel bevat maar 75kcal per 100g, dat is aanzienlijk minder dan (bereide) rijst dat 96kcal per 100g bevat! Je kan er dus in verhouding meer van eten en dat zorgt er weer voor dat je langer vol zit! Rijst, dat vaak wordt aangeraden wanneer je wilt afvallen bevat aanzienlijk minder van al deze goede stofjes en is dus netto een veel slechtere keuze wanneer je wilt afvallen!

Vele bodybuilders beweren echter dat je dik zou worden van aardappels, dit is onterecht! Het is simpelweg een misvatting gebaseerd op de glycemische index (GI) en een verkeerd begrip van het hormoon Insuline. De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten als glucose in het bloed terecht komen. De theorie is dan vaak; als de bloedsuikerspiegel (snel) stijgt komt er insuline vrij en krijg je sneller weer honger of word je dik. Dat klopt simpelweg niet. [1][2]

Er wordt vergeten dat de glycemische index een verouderd systeem is dat in de praktijk weinig maar zegt. Een maaltijd die bestaat uit eiwit en/of vet, samen met koolhydraten, heeft een heel ander effect op de bloedsuikerspiegel dan een maaltijd die alleen uit koolhydraten bestaat waardoor het hele glycemische index verhaal niet meer relevant is. [3] Daarnaast heeft het systeem andere fouten waar we wellicht in een ander artikel eens op in zullen gaan.

Sterker Personal Training