Praktische tips om tijdens de kerstdagen niet teveel aan te komen.

De decembermaand is vaak een ware test voor veel mensen die bezig zijn om een controle over hun voeding te krijgen. De gezelligheid van vrienden en familie in combinatie met een overvloed aan lekkere producten maakt het lastig om binnen de lijntjes te blijven van je voedingspatroon. Je eigen tupperware bakjes meenemen naar een brunch of kerstdiner klinkt niet meteen aantrekkelijk of gezellig en maakt de verleiding om los te gaan alleen maar groter.. En ja, vaak gaan we ook compleet los met een hoop schuldgevoel tot gevolg!

Compleet losgaan op kerststollen- en kransjes promoten wij niet tijdens de feestdagen, maar wat absoluut ook niet nodig is, is jezelf onthouden van de feestige lekkernijen! Bij Sterker promoten we altijd de realistische middenweg.

Om je door de aankomende dagen heen te helpen, hebben we voor jou een aantal praktische tips bedacht die je kan gebruiken om te zorgen dat je een te hoge calorie-inname kan voorkomen, maar je toch kan eten waar je zin in hebt!

De volgende tips zijn niet de heilige graal om je dieet mee te redden tijdens de feestdagen, uiteindelijk draait het allemaal om een eerlijke dieet strategie voor jezelf uit te stippelen en daarbij de zelfcontrole hebben om die ook daadwerkelijk op te volgen!

Maak afspraken met jezelf: ik eet tot ik verzadigd ben, niet totdat ik niet meer kan.

Daar zit je dan, het is je gelukt, je hebt 8 oliebollen op, 3 appelflappen, de halve rijstschotel van je tante, van elk bordje minimaal 2 stukjes chocola en 1,5 liter glühwein. Lekker was het allang niet meer, maar het zag er zo lekker uit. Je moest het allemaal een keertje gegeten hebben, want ja, het was gezellig en het staat er nu toch. Het is tenslotte maar één keer per jaar kerst.

Alsjeblieft, val niet in deze denkfout. Eet totdat je vol zit en elke hap nog steeds zo lekker is als de eerste. Wees eerlijk hierin tegenover jezelf. Weet je niet zeker of je al verzadigd bent? Wacht even 10 minuutjes voordat je verder gaat en kijk of je ‘honger’ dan nog zo erg is.

Pas op met sausjes.

Sausjes, zalig. Maar kunnen absolute caloriebommen zijn. Schep je saus in eetlepels op, zoals je thuis zou doen tijdens het afwegen. In eetlepels afmeten kan altijd makkelijker worden berekend als je begint te twijfelen over hoeveel je nou eigenlijk hebt opgeschept.

Wissel alcohol af met een glas water.

Alcohol is één van die dingen die je vaak liever zoveel mogelijk wilt vermijden in combinatie met grote vreetfestijnen. Buiten dat alcohol zelf een hoop calorieën bevat, maakt het ook de opslag van calorieën een stuk toegankelijker in het lichaam bij een hoge consumptie van dit gezellig makende goedje. Hoe dit precies in elkaar steekt komen we nog een keer op terug in een later artikel m.b.t alcohol consumptie in een dieet. Drink een drankje omdat je er intens van geniet, maar les je dorst gewoon met water en/of light producten. Zonde om veel calorieën te verspillen aan drinken! Die zou ik lekker bewaren voor iets dat het echt waard is!

Meer groente voor meer verzadiging.

VEZELS! Hoe meer vezels, hoe meer verzadiging. Schep bij het avondeten ook gewoon flink wat groente op voor naast je ossenhaas of konijn. Het remt de grote trek en voorkomt dat je na het eten flink los gaat op die weerloze stolletjes en chocolaatjes.

Spreek een hoeveelheid per product af met jezelf: VB neem 1 oliebol ipv 6

Schrijf het op. Noteer het in je mobiel of neem even de tijd om jezelf goed in de spiegel aan te kijken. Maar maak een afspraak met jezelf en hou je daar aan. Niks is beter dan gewoon op jezelf aan kunnen en dat extra bevestigen als je goed de dagen doorkomt!

Eet rustig, mindfulness

Geniet van je eten en bestudeer de smaak, geur en textuur. Hoe smaakt het? Wat ervaar je terwijl je het eet? Lekker zweverig, maar wel in het moment. Geniet ook van je omgeving en de mensen waar jij mee omringd hebt, kerst gaat niet alleen over zoveel mogelijk eten naar binnen te schuiven, maar over gezelligheid creëren en genieten van het eten met elkaar. Hou dat ook als hoofdgedachte.

PSMF dag van te voren

Simpelweg een calorie buffer opsparen zodat je wat meer te besteden hebt qua  calorieen op kerstdag zelf.

Eet eiwitrijk; vlees e.d.

Eiwitrijke producten verzadigen over het algemeen meer en beter. Eet hier voldoende van tijdens de grote maaltijd of zorg dat je van te voren iets eiwitrijks hebt genuttigd voordat je op visite gaat. dit remt de ergste trek en zorgt dat je wat rustiger, zonder honger van iets lekkers kan genieten.

Vergeet vooral niet te genieten.

Wij wensen je een hele fijne kerst toe!

 

p.s. kom je toch wat aan, dan hebben we daar natuurlijk ook gewoon een oplossing voor!

Sterker Personal Training