5 Fitness fabels die elke vrouw moet weten

Krachttraining is niet langer alleen voor mannen; steeds meer vrouwen beoefenen het in de sportschool en in disciplines zoals powerlifting en Crossfit zijn ze niet langer ondergeschikt aan mannen. Ondanks de toenemende populariteit van krachttraining onder vrouwen, bestaan er nog steeds hardnekkige fitnessfabels met betrekking tot vrouwen. In dit artikel zullen we deze fabels voor eens en altijd ontkrachten.

 

Fabel 1: Vrouwen die krachttraining doen, zullen eruit gaan zien als mannen.

Dit is een veelvoorkomende mythe die vrouwen ervan weerhoudt om zware gewichten te tillen. Het idee dat vrouwen grotere spieren zullen ontwikkelen dan mannen door krachttraining is niet waar. Vrouwen produceren van nature minder testosteron dan mannen, het hormoon dat de opbouw van spieren bevordert. Zelfs als je zwaar traint, zul je als vrouw minder spieren ontwikkelen dan de gemiddelde man.

 

Fabel 2: Vrouwen moeten lichte gewichten gebruiken en veel herhalingen doen om 'getoned' te worden.

Het idee dat veel herhalingen met lichte gewichten de manier is om een mooi vrouwelijk lichaam te krijgen, is een fitnessfabel uit de jaren tachtig. Het geheim om er getoned uit te zien is om je spieren te trainen met weerstand. Dit doe je door het tillen van zwaardere gewichten met minder herhalingen. De combinatie van goed gevormde spieren en een laag vetpercentage zorgt voor een getoned uiterlijk.

 

Fabel 3: Krachttraining is niet veilig voor vrouwen.

Krachttraining is net zo veilig voor vrouwen als voor mannen, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de juiste techniek te leren en de gewichten geleidelijk te verhogen om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen. Zelfs vrouwen die zwanger zijn, net zijn bevallen of bekkenproblemen hebben, kunnen krachttraining veilig beoefenen met aangepaste oefeningen. Een deskundige trainer kan hierbij helpen.

 

Fabel 4: Vrouwen moeten zich richten op cardio om gewicht te verliezen.

Hoewel cardio zeker kan helpen om af te vallen, is het niet de enige manier. Tijdens krachttraining verbrand je ook vet en het opbouwen van spiermassa kan zelfs na de training calorieën verbranden. Op de lange termijn is het opbouwen van spiermassa effectiever dan alleen maar cardio.

 

Fabel 5: Er zijn specifieke 'vrouwen oefeningen'.

Dit is niet waar. Alle fitnessoefeningen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Het is belangrijk om het hele lichaam te trainen en een evenwichtig, sterk lichaam te ontwikkelen. Dus mannen moeten ook de billen trainen en vrouwen hoeven zich niet te beperken tot bepaalde oefeningen omdat ze 'voor vrouwen' zijn.